Mani vīni

Aprīkojums mājas vīna un mājas alus darināšanai

Vīna darināšanas receptes

Kontakti

Dobeles šoseja 2, Jelgava

Tālrunis: +371 29360391

E-pasts: rgi@inbox.lv

Viss piedāvātais paredzēts vīna un alus darināšanai mājas apstākļos pašu patēriņam!

Reklāma

Vīns no vīnogām tiek darināts no senseniem laikiem, savukārt augļu-ogu vīnus sāka gatavot salīdzinoši nesen—18. gadsimtā.

Latvijā tradicionāli tiek gatavoti augļu un ogu vīni. Visbiežāk tiek darināti ābolu vīni vai ābolu-augļu/ogu vīni, taču pieredzējuši vīndari vīnu darina no visdažādākajām augļu un ogu sulām vai to maisījumiem.

Pateicoties jaunu vīnogu šķirņu, ar saīsinātu veģetācijas laiku, selekcijai, Latvijā var izaudzēt vīnogas ar pietiekoši augstu cukura līmeni un ne pārāk augstu skābumu, kuras ir derīgas vīna darināšanai.

Vīns tiek darināts, ar vīna rauga palīdzību pārvēršot augļu un ogu cukuru etilspirtā jeb alkoholā. Šo procesu sauc par vīna raudzēšanu jeb fermentāciju.

Latvijā mājas vīna fermentācijai visbiežāk izmanto savvaļas raugus jeb mežraugus, ļaujot sulai rūgt bez vīna raugas pievienošanas.

Tomēr raudzēšanai ar mežraugiem ir vairāki trūkumi—vīnam var parādīties nepatīkama smaka vai garša, kā arī daļa mežraugu rada vairāk blakusproduktus –smagos spirtus (fūzeļus) un pat metilspirtu.

Tāpēc drošāk ir pievienot vīnam vīna raugu, kurš nomāc mežraugus un nodrošina daudz stabilāku galarezultātu.

Mēs piedāvājam dažādu ražotāju raugus, ar kuriem var darināt gan augļu-ogu baltvīnus vai sarkanvīnus, vīnogu vīnus, ātrās fermentācijas raugus, ja nav vēlēšanās gaidīt vīnu vairākus mēnešus, fermentācijas atsākšanas raugus, ja fermentācija kāda iemesla dēļ ir apstājusies.

Beidzoties rūgšanai, vīnu vēlams nodzidrināt ar speciālu dzidrinātāju palīdzību, kurš atdala nogulsnēs pāri palikušo raugu, nevēlamas organiskās un neorganiskās vielas, turklāt nepasliktinot vīna garšas īpašības un atsevišķos gadījumos pat uzlabojot.